Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό της επίθεσης ενός σκύλου (αδέσποτου θηλυκού σκύλου, χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, ακέραιο, μπεζ χρώματος) που συνέβη την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στον Δήμο Μύκης και συγκεκριμένα στον οικισμό Εχίνου, οι ενέργειες του Δήμου και του αρμόδιου Τμήματος Κτηνιατρικής και Προστασίας Ζώων Συντροφιάς είναι η εξής:
- Άμεση ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιάτρων (της μόνιμου υπαλλήλου ,κ. Παντικίδου Άννας Μαρίας και του εξωτερικού συνεργάτη, Ινδόγλου Χασάν) και του αρμόδια υπεύθυνου αντιδημάρχου κ. Χόμκο Ερκάν)
- Μετάβαση στο σημείο και περισυλλογή για διαχείριση και περιορισμό για παρακολούθηση του συγκεκριμένου αδέσποτου ζώου
- Επικοινωνία και παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας της παθούσας και συμπαράσταση στην οικογένειάς της
- Σύγκλιση της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Μύκης με θέμα την εξέταση επικινδυνότητας του εν λόγω αδέσποτου σκύλου
Ο Δήμος Μύκης διαθέτει από το 2013 έως και σήμερα συνεχείς συμβάσεις με αναδόχους κτηνιάτρους για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Κύριος στόχος ήταν και είναι:
- Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας
- Η υγεία, η ευζωία και η ευημερία των ζώων
- Η αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών,
- Προαγωγή της υπεύθυνης συμπεριφοράς των ιδιοκτητών των δεσποζόμενων ζώων.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Κτηνιατρικές υπηρεσίες περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων
(α) περισυλλογή
(β) παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης
(γ) ηλεκτρονική σήμανση
(δ) στείρωση
Τηρουμένων των δυνατοτήτων και τον περιορισμών του προϋπολογισμού του φορέα μας συνολικά στα έντεκα χρόνια δαπανήθηκαν κατά προσέγγιση 213.503,10€ χιλιάδες ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
Με τις συμβάσεις αυτές παρασχέθηκαν κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπου 1.000 αδέσποτα ζώα συντροφιάς σε αυτά τα έντεκα χρόνια.
Από το 2023 έχουμε δημιουργήσει Αυτοτελές τμήμα Κτηνιατρικής και Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, όπως ορίζει η νομοθεσία, το οποίο έχει στελεχωθεί από έναν κτηνίατρο. Παρόλα αυτά δεν παύει να είμαστε ένας μικρός ορεινός δήμος με ελλείψεις των απαραίτητων πόρων (κατάλληλο προσωπικό επαρκές σε αριθμό, υποδομές, υλικά, φάρμακα). Οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουμε μέχρι τώρα καλύπτουν ένα μικρό κομμάτι των αναγκών οι οποίες είναι εξαιρετικά μεγάλες.