Βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2014−2016.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

1. Ενισχύεται η δαπάνη για την προμήθεια καινούργιων κυψελών αξίας μέχρι τριάντα ευρώ (30,00 €) ανά κυψέληκαι συνολικού ποσού σύμφωνα με το ύψος χρηματοδότησης που προβλέπεται για το έτος 2014. Το ποσοστό αντικατάστασης ανέρχεται μέχρι και 10% των κατεχόμενων κυψελών ανά μελισσοκόμο, όπως ο αριθμός τους προκύπτει από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά

 

2. Οι κυψέλες αντικατάστασης, η αγορά των οποίων επιχορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, θα φέρουν σε εμφανή σημείο αναπόσπαστη ετικέτα (μεταλλική ετικέτα) ή πυροσφράγιση ή θα αναγράφεται σε αυτές με ανεξίτηλο μελάνι «Καν. 1234/07 − ……(το αντίστοιχο έτος κατά περίπτωση)».

 

Δικαιούχοι

1. Δικαιούχοι της δράσης είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης,

β) είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ(θεωρημένου) και

γ) δηλώνουν τα μελισσοσμήνη τους στο έντυπο Ε1 ή/και Ε3 της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

 

Επιλέξιμες Δαπάνες

1. Ενισχύεται η προμήθεια κυψελών αντικατάστασης, οι οποίες πρέπει να αποτελούνται σωρευτικά από:

α) εμβρυοθάλαμο τύπου standard (10 ή 8 πλαισίων), από ξύλο ή κόντρα πλακέ, με κινητή κατά προτίμηση, βάση

β) καπάκι τύπου standard ή Αυστραλίας,

γ) τα αντίστοιχα πλαίσια,

δ) συνδετήρες για το καπάκι και

ε) συνδετήρες για την κινητή βάση

 

2. Δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη:

α) η προμήθεια μεμονωμένων εξαρτημάτων κυψελών, παρά μόνο οι πλήρεις κυψέλες,

β) η δαπάνη για αγορά κυψελών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί ορθά τα αντίστοιχα παραστατικά

γ) Ο ΦΠΑ.

 

Διαδικασία Συμμετοχής

1. Τα Κέντρα Μελισσοκομίας και οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους μελισσοκόμους και τους μελισσοκομικούς φορείς της περιοχής τους για την υλοποίηση της δράσης, ούτως ώστε να λάβουν γνώση οι μελισσοκόμοι.

2. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στη δράση εκφράζεται με την υποβολή σχετικής Αίτησης − Δήλωσης, στο Κέντρο Μελισσοκομίας, στη ζώνη ευθύνης του οποίου ανήκει ο αιτών. Η Αίτηση − Δήλωση είναι κοινή για τις δύο δράσεις που αφορά η εν λόγω απόφαση και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν, εφόσον το επιθυμούν, την ένταξη τους ταυτόχρονα και στις δύο δράσεις.

3. Για το πρώτο έτος εφαρμογής της παρούσας η υποβολή των αιτήσεων αρχίζει την επομένη και ολοκληρώνεται την 30η εργάσιμη ημέρα από την δημοσίευση της παρούσας (ημερομηνία πρωτοκόλλου εισόδου στα κέντρα μελισσοκομίας). Για τα επόμενα δύο έτη εφαρμογής της παρούσας η υποβολή των αιτήσεων αρχίζει την 1η Μαρτίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται την 30η Απριλίου του ίδιου έτους.

4. Η Αίτηση − Δήλωση , υποβάλλεται:

α) αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο,

β) δια αντιπροσώπου, με την προσκόμιση σχετικής εξουσιοδότησης με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος από δημόσια αρχή,

γ) με συστημένη ταχυδρομική επιστολή.

5. Αιτήσεις υποβληθείσες εκτός της προβλεπόμενης περιόδου υποβολής των αιτήσεων δεν γίνονται δεκτές.

 

Δικαιολογητικά Συμμετοχής

1. Οι αιτήσεις συνοδεύονται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) επικυρωμένο φωτοαντίγραφο μελισσοκομικού βιβλιαρίου, το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ (θεωρημένο) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

β) επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του εντύπου Ε1 (ή Ε3 για επιτηδευματίες) της πιο πρόσφατης φορολογικής δήλωσης εισοδήματος, συνοδευόμενο από αποδεικτικά στοιχεία αποστολής ή κατάθεσης της. Ως «πιο πρόσφατη» φορολογική δήλωση εισοδήματος νοείται εκείνη που έχει υποβληθεί πιο πρόσφατα σε σχέση με τον χρόνο υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επικύρωση του εντύπου Ε1 ή Ε3, υποβάλλεται απλό φωτοαντίγραφο αυτού, συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία αναφέρεται ότι τα στοιχεία του εντύπου Ε1 ή Ε3 είναι αληθή.

γ) φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, από την οποία προκύπτουν η επωνυμία της τράπεζας, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), καθώς και ότι ο αιτών είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος του παραπάνω τραπεζικού λογαριασμού

δ) υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία δηλώνονται τα εξής:

αα) ότι τα αναφερόμενα στην αίτηση − δήλωση στοιχεία, όσο και τα αντίστοιχα στο έντυπο Ε1 ή Ε3 είναι αληθή,

ββ) ότι δεν έχει υποβληθεί αίτηση για ένταξη σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Εθνικό ή ενωσιακό πρόγραμμα ενίσχυσης,

γγ) ότι θα διατηρήσουν τις κυψέλες αντικατάστασης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών από την ημερομηνία αγοράς τους και θα τις επιδεικνύουν στις Εθνικές και Κοινοτικές Αρχές.

δδ) ότι ο αιτών έχει λάβει γνώση και αποδέχεται τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης

ε) εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή, στην περίπτωση υποβολής της αίτησης δια αντιπροσώπου

στ) πρωτότυπα παραστατικά αγοράς κυψελών, εκδοθέντα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ΚΦΒ και Σ, με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε περιόδου εφαρμογής της δράσης μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση, συνοδευόμενα από τις αντίστοιχες εξοφλητικές αποδείξεις. Όλα τα παραστατικά αγοράς πρέπει να είναι πρωτότυπα και να έχει τεθεί επί αυτών σφραγίδα που αναγράφει «Έχει επιχορηγηθεί στο πλαίσιο του Καν(ΕΚ) 1234/2007 “Δράση Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων έτους ….”». Στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι υποχρεωμένος από τον ΚΦΒ&Σ να τηρεί τα πρωτότυπα παραστατικά στο αρχείο του, προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 όπου αναφέρεται η υποχρέωση αυτή και κατατίθενται φωτοαντίγραφα των παραστατικών νομίμως επικυρωμένα, αφού όμως έχει προηγηθεί της φωτοτύπησης και επικύρωσης, σφράγιση των πρωτοτύπων παραστατικών με την προαναφερθείσα σφραγίδα.

2. Για όσα από τα παραπάνω δικαιολογητικά προβλέπεται νόμιμη επικύρωση (π.χ. φωτοαντίγραφο μελισσοκομικού βιβλιαρίου κ.λπ.), αυτή δεν είναι απαραίτητη στην περίπτωση υποβολής της αίτησης αυτοπροσώπως από τον αιτούντα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός προσκομίζει κατά την υποβολή της αίτησης και τα πρωτότυπα έγγραφα, ούτως ώστε ο παραλαβών την αίτηση να μπορεί να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα των φωτοαντιγράφων.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΔΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΟΚΟΜΙΑΣ

 

Περιγραφή της Δράσης

Ενισχύεται η δαπάνη μετακίνησης των μελισσοσμηνών από τον συνήθη μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους, σύμφωνα με το ύψος χρηματοδότησης που προβλέπεται στο άρθρο 3 για κάθε έτος εφαρμογής της δράσης.

 

Δικαιούχοι

1. Δικαιούχοι της δράσης είναι:

α) οι «επαγγελματίες αγρότες», όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1α του ν. 3874/2010,

β) οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ),

2. Οι παραπάνω δικαιούχοι πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) να είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον εκατόν πενήντα (150) παραγωγικών μελισσοσμηνών,

β) να είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ (θεωρημένου) και γ) να δηλώνουν τα μελισσοσμήνη τους

στο έντυπο Ε1 ή/και Ε3 της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

 

Επιλέξιμες Δαπάνες

1. Ενισχύεται η δαπάνη μετακίνησης τουλάχιστον ογδόντα (80) παραγωγικών μελισσών (όλες μαζί ή τμηματικά) από τον συνήθη μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης με τη χρήση:

α) ιδιόκτητων μελισσοκομικών ή αγροτικών αυτοκινήτων (ΦΙΧ), ή

β) φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης (ΦΔΧ), ή/και

γ) οχηματαγωγών πλοίων υπό την προϋπόθεση ότι τα μελισσοσμήνη αυτά μετακινούνται σε απόσταση:

α) τουλάχιστον είκοσι (20) χιλιομέτρων για την περίπτωση της νησιωτικής Ελλάδας, εκτός των νησιών της Κρήτης και της Εύβοιας

β) τουλάχιστον πενήντα (50) χιλιομέτρων για την περίπτωση της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών της Κρήτης και της Εύβοιας

2. Ειδικά για την περίπτωση των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, όπως αυτά ορίζονται στον Καν(ΕΚ) 229/2013 του Συμβουλίου, επιλέξιμες είναι μόνο οι μετακινήσεις που πραγματοποιούνται, είτε εντός του ίδιου νησιού είτε σε άλλο μικρό νησί του Αιγαίου Πελάγους.

3. Ο ΦΠΑ δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη.

 

Διαδικασία Συμμετοχής

1. Τα Κέντρα Μελισσοκομίας και οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους μελισσοκόμους και τους μελισσοκομικούς φορείς της περιοχής τους για την υλοποίηση της δράσης, ούτως ώστε να λάβουν γνώση οι μελισσοκόμοι για το περιεχόμενο της παρούσας.

2. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στη δράση εκφράζεται με την υποβολή σχετικής Αίτησης − Δήλωσης, στην έδρα του Κέντρου Μελισσοκομίας, στη ζώνη ευθύνης του οποίου ανήκει ο αιτών. Η Αίτηση − Δήλωση είναι κοινή με τη δράση «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν, εφόσον το επιθυμούν, την ένταξη τους ταυτόχρονα και στις δύο δράσεις της παρούσας.

3. Για το πρώτο έτος εφαρμογής της παρούσας η υποβολή των αιτήσεων αρχίζει την επομένη και ολοκληρώνεται την 30η εργάσιμη ημέρα από την δημοσίευση της. (ημερομηνία πρωτοκόλλου εισόδου στα κέντρα μελισσοκομίας). Για τα επόμενα δύο έτη εφαρμογής της παρούσας η υποβολή των αιτήσεων αρχίζει την 1η Μαρτίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται την 30η Απριλίου του ίδιου έτους.

4. Στην αίτηση δηλώνονται οπωσδήποτε τα ακόλουθα:

α) ο αριθμός των μετακινούμενων παραγωγικών μελισσών για τις οποίες ζητείται ενίσχυση, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον ογδόντα (80) (όλες μαζί ή τμηματικά) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνουν τον συνολικό αριθμό μελισσοσμηνών, που αποδεδειγμένα κατέχει ο αιτών

β) η συνήθης περιοχή μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου

γ) ο συνήθης χρόνος παραμονής των μελισσιών στη θέση αυτή

δ) η πιθανή τοποθεσία μετακίνησης των μελισσοσμηνών (Περιφερειακή Ενότητα, θέση, κ.λπ.)

ε) η πιθανή χρονική περίοδος μετακίνησης και παραμονής τους εκεί.

 

5. Η Αίτηση − Δήλωση υποβάλλεται:

α) αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο,

β) δια αντιπροσώπου με την προσκόμιση σχετικής εξουσιοδότησης με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή

γ) με συστημένη ταχυδρομική επιστολή

6. Αιτήσεις υποβληθείσες εκτός της προβλεπόμενης περιόδου υποβολής των αιτήσεων δεν γίνονται δεκτές.

 

Δικαιολογητικά Συμμετοχής

1. Οι αιτήσεις συνοδεύονται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) επικυρωμένο φωτοαντίγραφο μελισσοκομικού βιβλιαρίου, το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ (θεωρημένο) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

β) επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του εντύπου Ε1 (ή Ε3 για επιτηδευματίες) της πιο πρόσφατης φορολογικής δήλωσης εισοδήματος, συνοδευόμενο από αποδεικτικά στοιχεία αποστολής ή κατάθεσης της. Ως «πιο πρόσφατη» φορολογική δήλωση εισοδήματος νοείται εκείνη που έχει υποβληθεί πιο πρόσφατα σε σχέση με τον χρόνο υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επικύρωση του εντύπου Ε1 ή Ε3, υποβάλλεται απλό φωτοαντίγραφο αυτού, συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, στην οποία αναφέρεται ότι τα στοιχεία του εντύπου Ε1 ή Ε3 είναι αληθή.

γ) φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, από την οποία προκύπτουν η επωνυμία της τράπεζας, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), καθώς και ότι ο αιτών είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος του παραπάνω τραπεζικού λογαριασμού

δ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, στην οποία δηλώνονται τα εξής:

αα) ότι τα αναφερόμενα στην αίτηση − δήλωση στοιχεία, όσο και τα αντίστοιχα στο έντυπο Ε1 ή Ε3 είναι αληθή,

ββ) ότι δεν έχει υποβληθεί αίτηση για ένταξη σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Εθνικό ή Κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης και

γγ) ότι ο αιτών έχει λάβει γνώση και αποδέχεται τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης

ε) εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή, στην περίπτωση υποβολής της αίτησης δια αντιπροσώπου

στ) φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ΟΓΑ, από όπου προκύπτουν τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και της σελίδας θεώρησης, από όπου προκύπτει ότι το βιβλιάριο αυτό είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

ζ) φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ, εφόσον αυτό χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά των μετακινούμενων κυψελών.

2. Για όσα από τα παραπάνω δικαιολογητικά προβλέπεται νόμιμη επικύρωση (πχ φωτοαντίγραφο μελισσοκομικού βιβλιαρίου κ.λπ.), αυτή δεν είναι απαραίτητη στην περίπτωση υποβολής της αίτησης αυτοπροσώπως από τον αιτούντα, με την προϋπόθεση ότι αυτός προσκομίζει κατά την υποβολή της αίτησης και τα πρωτότυπα έγγραφα, ούτως ώστε ο παραλαβών την αίτηση να μπορεί να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα των φωτοαντιγράφων.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται την 956/60312/08-05-2014 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΦΕΚ Β΄ 1243/15-5-2014.