ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΜΙΝΘΗ ΔΕΥΤΕΡΑ  09/03/2015

Με αφορμή τις πρόσφατες (από 6/3 έως 9/3/2015)  και έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή του Δήμου Μύκης και  με σκοπό την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών αποχιονισμού πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμαρχου Μύκης την Δευτέρα 09 Μαρτίου 2015, έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μύκης για την εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης που  αιφνιδίως προέκυψε στον Δήμο Μύκης  και τον συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, για την επίλυση των προβλημάτων, που δημιούργησε η έντονη χιονόπτωση.

Στην πρόσκληση του Δημάρχου υπήρξε άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων φορέων και έγινε με αυξημένη εκπροσώπηση.

Παρόντες ήταν οι εξής:

Καπζά Τζεμήλ (Δήμαρχος Μύκης-Πρόεδρος του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου)

Σαλή Ογλού Χασάν (Δημοτικός Σύμβουλος Μύκης )

Πούλκος Κων/νος (εκπρόσωπος Π.Σ.Ε.Α. Α.Μ.Θ.)

Σάρρος Γεώργιος (Διοικητής Τ.Ε. Εχίνου)

Ζάκος Στέργιος (Διοικητής Α.Τ. Εχίνου)

Καλογουλίδης Χρήστος (Πυραγός, Διοικητής της Π.Υ. Ξάνθης)

Μήλιος Χρήστος (Δασάρχης Ξάνθης)

Μαυρομάτης Χρήστος (Προϊστ. Τεχν. Υπηρ. Δήμου Μύκης)

Πλουμιστού Δήμητρα (Προϊστ. Τμήμ. Περιβάλλοντος / Καθαρ. & Ανακύκλωσης)

Παπαλεξίου Δημήτριος, υπάλληλος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Α.Μ.Θ.

(αναπληρωμ. Μέλος Σ.Τ.Ο.)

Εκπρόσωπος της 25ης (ΧΧVΤΘΤ) ταξιαρχίας , Λοχαγός (ΠΖ) Τσιότρας Ευθύμιος,

Εκπρόσωπος της 25ης (ΧΧVΤΘΤ) ταξιαρχίας (251 ΛΜΧ), ΤΧΗΣ  Σεργιάδης

Χρυσοβαλάντης,

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , κ. Γκίκης Χρήστος,

Εκπρόσωπος του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.  Διευθυντής κ. Σαρρής Γεώργιος.

Εκπρόσωπος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Κούτσικου Ιωάννα, Πολ.

Μηχανικός.

Ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου κ. Παπουτσόγλου Στυλιανός,

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου , κ. Καβάζ Κενάν,

 Στην συνεδρίαση παρέστη και τήρησε τα πρακτικά, ο υπάλληλος του Δήμου κ. Βασίλειος Μωϋσίδης.

Έγινε εκτενή ανάλυση από τον Δήμαρχο Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά της δύσκολης κατάστασης που περιήλθε ο Δήμος Μύκης εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης ( όπου κατά τα λεγόμενα των περισσοτέρων ηλικιωμένων κατοίκων τόσο χιόνι είχε να δει 60 χρόνια  ο τόπος) και των υπεράνθρωπων προσπαθειών που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλουν τόσο οι Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι υπάλληλοι του Δήμου , όσο και οι ιδιώτες  και οι εθελοντές κάτοικοι.

Ο  εκπρόσωπος του κάθε φορέα εξέθεσε τις απόψεις και την εικόνα που διέθετε για την κατάσταση η υπηρεσία του καθώς επίσης και τις ενέργειες που έγιναν και θα γίνουν προς αποκατάσταση των βλαβών ώστε η περιοχή του Δήμου Μύκης να αρχίσει να μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς.

Κοινή Διαπίστωση όλων ήταν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η χιονόπτωση ήταν έντονη και ισχυρή. Έχουν ήδη αποκατασταθεί αρκετοί δρόμοι, σε πολλούς οικισμούς η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Υπάρχει όμως η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να επιλυθούν και τα όποια προβλήματα υπάρχουν ακόμη.

Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση της πρόσβασης σε αποκλεισμένους οικισμούς που υπάρχουν ακόμη και ιδιαίτερα να αποκατασταθεί η πρόσβαση των κτηνοτροφών στις μονάδες τους για την παροχή νερού και τροφής στα μικρά και μεγάλα ζώα που ανέρχονται σε 50.000.

Ο εκπρόσωπος του Δ΄ Σώματος Στρατού ανέφερε ότι ο στρατός κρίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης θα διαθέσει και δεύτερο μηχάνημα για την διάνοιξη του οδικού δικτύου και παραμένει στην διάθεση του Δήμου Μύκης τόσο με μηχανήματα όσο και με  προσωπικό για την αποκατάσταση της πρόσβασης τόσο στους οικισμούς όσο και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης ανέφερε τις αποκαταστάσεις των δικτύων ηλεκτροφωτισμού που πραγματοποιήθηκαν στους οικισμούς Δημαρίου, Πάχνης και Γλαύκης και αυτές που απομένουν προς αποκατάσταση. Ανέφερε επίσης την χρησιμοποίηση τηλεκατευθυνόμενου μικρού ελικοπτέρου για τον εντοπισμό των βλαβών του Δικτύου στον Οικισμό Κενταύρου λόγω της αδυναμίας πρόσβασης των οχημάτων και του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ στον Οικισμό. 

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου ανέφερε την διάθεση ειδικού ερπυστριοφόρου σχήματος και προσωπικού προκειμένου να προσεγγιστεί  ο αποκλεισμένος οικισμός του Διάσπαρτου και να μεταφερθούν στους κατοίκους τρόφιμα και νερό και όπου αλλού αυτό απαιτηθεί.

Δασάρχης Ξάνθης δήλωσε την διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού που θα βοηθήσει περεταίρω τους εθελοντές υλοτόμους στην κοπή και απομάκρυνση των σπασμένων δένδρων τόσο από το οδικό δίκτυο όσο και από τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Εχίνου δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των έντονων χιονοπτώσεων και είναι στην διάθεση του Δήμου για την προσφορά κάθε δυνατής βοήθειας.

Τα μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μύκης, έχοντας υπόψη τα ανωτέρω και κατόπιν διαλογικής συζήτησης,

 

 Αποφάσισαν Ομόφωνα

 

  1. Διαπιστώνουν τον ισχυρό χαρακτήρα και τον μεγάλο όγκο της χιονόπτωσης που έλαβε χώρα σε οικισμούς του Δήμου Μύκης, προκαλώντας πλήθος καταστροφών σε δίκτυα υποδομών, όπως : οδικά δίκτυα, δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.
  2. Ο Δήμος να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να χαρακτηρισθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τμήμα αυτού που ανήκει στις δημοτικές ενότητες Μύκης, Κοτύλης, Θερμών και Σατρών.
  3. H Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, να προβεί στην προμέτρηση και την κοστολόγηση των απαιτούμενων εργασιών που αφορούν στον αποχιονισμό, την κοπή και την απομάκρυνση των σπασμένων δέντρων και των εργασιών για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων.
  4. Να συνταχθεί αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών , για την κάλυψη του κόστους των  παραπάνω εργασιών.

Ο Δήμαρχος Μύκης συγχαίρει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους, το προσωπικό του Δήμου Μύκης, τους εθελοντές κατοίκους του Δήμου Μύκης το Δ΄ Σώμα Στρατού,  την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, τον ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης, τα Αστυνομικά Τμήματα  Εχίνου και Μύκης, το Δασαρχείο Ξάνθης την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, και τις Υπηρεσίες της Π.Ε. Ξάνθης  που από την πρώτη στιγμή ανταποκριθήκαν δυνατά στην αντιμετώπιση της έντονης χιονόπτωσης.

Ο Δήμος Μύκης παραμένει εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο με τις υπηρεσίες του σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση και διαχείριση της δύσκολης κατάστασης.

 

Ο Δήμαρχος Μύκης

 

Καπζά Τζεμήλ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ