Δράση στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς με τη συνδρομή εθελοντών κτηνιάτρων

Για τις ανάγκες διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην περιοχή του Δήμου Μύκης συνάπτονται συμβάσεις με εξωτερικούς συνεργάτες κτηνιάτρους. Σε ετήσια βάση η υπηρεσία περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ανατίθεται σε ιδιώτη κτηνίατρο.

Προκειμένου να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία με τη διατήρηση και ενίσχυση του βιολογικού φραγμού ενάντια στον ιό της λύσσας εφαρμόζονται εμβολιασμοί. Το πλήθος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που εμβολιάζονται ετησίως ξεπερνά τα 300.

Ταυτόχρονα με στειρώσεις  αδέσποτων ζώων συντροφιάς αυξάνεται ο πληθυσμός των στειρωμένων ζώων , ενισχύοντας την προσπάθεια ελέγχου του συνολικού πληθυσμού  , ενώ με την περίθαλψη ασθενών και τραυματισμένων ζώων προάγεται η ευζωία τους.

Αναλυτικά :

Έτος

Αντικείμενο

2013

Στειρώθηκαν 32 αδέσποτα ζώα συντροφιάς , ενώ αντιλυσσικός εμβολιασμός έγινε σε 432.

 

2014

Στειρώθηκαν 46 αδέσποτα ζώα συντροφιάς , ενώ αντιλυσσικός εμβολιασμός έγινε σε 446.

Επιπλέον το έτος 2014 ο Δήμος Μύκης συμμετείχε στη δράση στειρώσεων από γερμανούς εθελοντές κτηνιάτρους , κατά την οποία στειρώθηκαν περισσότερα από 35 ζώα της  περιοχής μας.

 

2015

Στειρώθηκαν 90 αδέσποτα ζώα συντροφιάς , ενώ αντιλυσσικός εμβολιασμός έγινε σε 410.

 

2016

 

Στειρώθηκαν 78 αδέσποτα ζώα συντροφιάς , ενώ αντιλυσσικός εμβολιασμός έγινε σε 490.

Ταυτόχρονα 67 αδέσποτα ζώα συντροφιάς έτυχαν περίθαλψης.

 

2017

Στειρώθηκαν 63 αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Αντιλυσσικός εμβολιασμός έγινε σε 303.

48 έτυχαν περίθαλψης.

 

2018

Στειρώθηκαν 25 ζώα αδέσποτα ζώα συντροφιάς , 89 εμβολιάστηκαν για το ιό της λύσσας και 11 έτυχαν περίθαλψης

 

Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται , δεν έχει καταστεί δυνατό να ελεγχθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η έκταση του δήμου , η διασπορά και ο μεγάλος αριθμός των οικιστικών πυκνώσεων , η έλλειψη υποδομών και εξειδικευμένου προσωπικού , η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι μερικά από τα προβλήματα που καθιστούν προβληματικό τον έλεγχο του πληθυσμού.

 Με δεδομένη την κατάσταση  , αλλά και τη δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία σε εθελοντές κτηνίατρους να στειρώνουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς  , αναζητήθηκε η συνεργασία με κτηνιάτρους που εθελοντικά διενεργούν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ο Δήμος Μύκης σε συνεργασία με την φιλοζωική οργάνωση Griechische Fellnasen e.V,  και τον Σύλλογο Προστασίας Ζώων με την επωνυμία Kastration Von Streunern e.V.  θα πραγματοποιήσει, για το διάστημα 05/05/2019 μέχρι και 20/05/2019, δράση στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς με την συνδρομή εθελοντών κτηνιάτρων, σύμφωνα με τον Ν.4039/2012.

Η φιλοζωική οργάνωση Griechische Fellnasen e.V,  και ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων με την επωνυμία Kastration Von Streunern e.V.   αποτέλεσαν το σημείο επαφής με ιατρική ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων με τους βοηθούς τους που κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσουν εθελοντικά δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποκλειστικά στην περιοχή του Δήμου Μύκης.

Με την επιτυχή έκβαση της δράσης αναμένεται η στείρωση σημαντικού αριθμού αδέσποτων ζώων συντροφιάς από όλους τους οικισμούς του Δήμου Μύκης.

Ταυτόχρονα ο κτηνίατρος κ. Μεχμετόγλου Αλπάϊ που διατηρεί ιδιωτικό κτηνιατρείο στον οικισμό της Σμίνθης προτίθεται να διαθέσει δωρεάν το ιδιωτικό κτηνιατρείο του για το σκοπό αυτό.

Από την υλοποίηση της δράσης αναμένονται πολλαπλά οφέλη για το Δήμο Μύκης.

 Η δράση θα υλοποιηθεί στο Δήμο Μύκης κατά το χρονικό διάστημα από 05/05/2019 ως 20/05/2019.